www.wesele-zamosc.pl

Zamojskie forum weselne

Protokół przedmałżeński

Co oznaczają? Kiedy załatwiać? Co potrzeba przygotować? Tradycje i przesądy. Wasze rady.

Protokół przedmałżeński

Postprzez skalna_narzeczona » 12 maja 2009, o 14:34

Ojejku, tego się naprawdę nie spodziewałam. Kiedy byliśmy u Proboszcza mojej parafii, ksiądz wspominał że następnym razem sporządzimy protokół przedmałżeński. Pomyślałam sobie - ok, to sporządzimy. A dzisiaj poszperałam sobie na necie i okazuje się że taki protokół to nie jest wcale błaha rzecz. Otóż taki niby kwestionariusz zapewne wypełnia się we trójkę (Ksiądz i para narzeczonych). Oprócz tradycyjnych pytań typu: imię, nazwisko, adres itp., są również pytania dotyczące potomstwa, czy oby oboje chcą mieć dzieci, czy narzeczeni nie są w żaden sposób spokrewnieni i wiele, wiele, wiele innych. Nie spodziewałam się takiego "wywiadu", przypuszczam, że nie tylko mnie taki protokół zaskoczył. Dobrze, że przynajmniej wiem na co mogę się nastawiać. :) Dla wszystkich zainteresowanych wklejam poniżej link do strony z przykładem takiego protokołu.
http://www.informator-weselny.pl/poradn ... zenski.htm
skalna_narzeczona

W tym kontekście...

Re: Protokół przedmałżeński

Postprzez asylwia » 16 maja 2009, o 19:23

niby nie błaha...a błaha :) nam ksiądz pewnego dnia powiedział przed naukami żebyśmy donieśli dokumenty. To wzięliśmy wszystko co trzeba i udaliśmy się do kanclarii. Tam ksiądz nas powitał i mówi" Państwo do sporządzenia protokołu?" a my "yyyy no dokumnty mieliśmy donieść" :) i się zaczęło: dowód osobisty, świadectwo nauki religii i świadectwa chrztu. Potem kilka pytań i naszeodpowiedzi "tak" "nie" "chcemy". podpisy i po sprawie. więc nie ma czego się bać bo pytania są jasne i odpowiedzi nie rozwinięte
coraz bliżej 11.07.09 coraz dalej 19.07.08
asylwia

Postprzez skalna_narzeczona » 22 maja 2009, o 09:30

No właśnie, a Mama mnie ostatnio nawet zastraszyła, że Ksiądz ma prawo jeszcze dodatkowo mały egzamin przeprowadzić. Taki podobny do tego jaki zdają dzieci pierwszokomunijne, bo przecież małżeństwo to jeden z sakramentów świętych. Co prawda, pomyślałam sobie że żartuje, ale potem pomyślałam że może w tym tkwić okruszek prawdy. Ale ja się i tak niczego nie boję :D Chociaż zaczęło mnie nurtować pytanie, czy Księża rzeczywiście praktykują takie egzaminy gdziekolwiek.
PS. Asylwio dzięki za odpowiedź, skoro piszesz że to bułka z masłem, to nie mam się czym przejmować zapewne :)
skalna_narzeczona

Postprzez Mixed » 5 lut 2010, o 13:37

Pytania sa niby jasne,ale nie w kazdej parafii. Niekiedy ksiadz tak wnikliwie śledzi historię naszej nauki religii w szkole,ze jeśli zobaczy jakąs dwójke to pyta dlaczego i czy naprawde jesteśmy wierzacy.. Moim zdaniem to już przesada.
Zespół na wesela - www.mixed.pl
Mixed

Powrót do Zapowiedzi przedślubne